IYENGAR YOGA

WAT IS IYENGAR YOGA?

Iyengar Yoga is een actieve, uitdagende en zorgvuldige vorm van Hatha yoga volgens het systeem van B.K.S. Iyengar, ook wel klassieke yoga genoemd. Een Iyengar yoga les combineert het doen van houdingen met het leren hóe je de houding doet.

In lijn brengen
Op het eerste gezicht lijkt Iyengar yoga fysiek gericht. Dit komt doordat de nadruk op precisie ligt, het in lijn brengen van houdingen (alignment). Hierbij wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen als blokken en riemen. De instructies voor het uitlijnen van het lichaam in de verschillende houdingen worden stapsgewijs gegeven. Je ontwikkelt het vermogen om veilig yoga te beoefenen en de gunstige effecten ervan te begrijpen. Door op ieder detail van je lichaam te letten in een bepaalde houding verplaats je automatisch je aandacht van het externe naar het interne en ga je je lichaam echt voelen. ‘Meditatie in actie’ wordt dit ook wel door Iyengar genoemd.

De nadruk van de lessen ligt op staande houdingen, twist houdingen, voorover buigingen, herstellende houdingen. Nadat je een niveau van stabiliteit en ‘gemak’ hebt bereikt, houd je de asanas langer vast. Ervan uitgaande dat je op een gegeven moment meer tijd aan yoga besteed (meer dan 1 uurtje per week,  je oefent bijvoorbeeld ook thuis), wordt er meer aandacht gegeven aan achterover buigingen en omgekeerde houdingen.

Maar niet alles is wat het lijkt, want Iyengar yoga is geen reguliere work-out of oefenmethode voor het lichaam. Volgens Iyengar, is het lichaam de poort naar de ziel. Die poort moet open en dit gebeurt niet door te forceren of door in een slappe houding af te wachten. Dit gebeurt pas door met uiterste aandacht en nauwkeurigheid yoga te beoefenen. Tijdens het uitvoeren van houdingen ontstaat evenwicht, tussen links en rechts, onder en boven, achter en voor, tot in elke vezel, elke spier en elk gewricht. Doordat je bijvoorbeeld een zijwaartse strekking doet, gaat er vers bloed naar de lever en krijgen alle organen meer ruimte om beter te functioneren.

Anders gezegd: wanneer er volledige aandacht is, oefen je volkomen in het hier en nu. Het is mooi meegenomen als je lichaam flexibeler en sterker wordt door de houdingen die je doet. Dit is een natuurlijk gevolg, maar niet het einddoel. Yoga is een bewustwordingsproces op vele vlakken 🙂

WAT MAAKT IYENGAR YOGA ZO BIJZONDER?

  1. Kenmerkend voor Iyengar yoga zijn precisie en begrip van het lichaam. Hierdoor ontwikkel je kracht, balans en een betere houding. Dit gaat samen met lenigheid en ontspanning.
  2. Een Iyengar yoga les combineert het doen van houdingen met het leren van hóe je de houdingen doet.
  3. Er wordt rekening gehouden met de individuele mogelijkheden.
  4. Persoonlijke aandacht en individuele correctie. 
  5. Er wordt les gegeven in verschillende groepen houdingen die afwisselend beoefend worden: staande houdingen, vooroverbuigingen, achteroverbuigingen, twists, omgekeerde houdingen en liggende houdingen.
  6. In de sfeervolle en ruime yogastudio maak je gebruik van hulpmiddelen zoals blokken, riemen, dekens en stoelen. Daardoor is deze vorm van yoga toegankelijk voor bijna iedereen.
  7. De lessen worden enthousiast gegeven.

WIE IS B.K.S. IYENGAR?

Het verhaal achter Iyengar yoga is indrukwekkend en ontstaan door een hele bijzondere man: B.K.S. Iyengar. Hij werd in 1918 geboren in India en leerde vanaf 15 jarige leeftijd van zijn Guru: Sri Krishnamacharya. De jonge Iyengar leed namelijk aan malaria en TBS tyfus en de yoga houdingen hielpen hem om zijn ziektes te overwinnen.
Iyengar heeft daarna zijn hele leven toegewijd aan de beoefening en het onderwijzen van yoga wereldwijd. Hij heeft vele boeken geschreven over de beoefening en filosofie van yoga. In 2014 is B.K.S. Iyengar op 95 jarige leeftijd overleden in India. Hij wordt herinnerd als één van de meest invloedrijke yoga leraren ter wereld.

IYENGAR YOGA CERTIFICERING

Iyengar yoga centra zijn ondertussen wereldwijd verspreid en zijn alle onderworpen aan hoge studie-, kwaliteits- en bijscholingseisen. Yoga Siesta beschikt over het Iyengar yoga certification mark. Deze certificering is een erkenning dat de lessen voldoen aan de eisen.